Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Zakład Doskonalenia Zawodowego w Rzeszowie

Kucharz - pizzer

Celem kursu jest teoretyczne i praktyczne przygotowanie jego uczestników do wykonywania zawodu kucharza - pizzera

Program szkolenia:

  • Surowce gastronomiczne
  • Maszyny i urządzenia
  • Stanowisko pracy
  • Obróbka wstępna surowców
  • Technika sporządzania dań podstawowych
  • Sporządzanie zup
  • Przekąski
  • Desery i napoje
  • Potrawy specjalistyczne
  • Ekspedycja wyrobów kulinarnych
  • Bhp
  • Aspekty sanitarno-higieniczne w zakładach produkcji i obrocie środkami spożywczymi system HACCP
  • Rodzaje pizzy, rodzaje ciast na pizze
  • Wyrabianie i formowanie ciasta na pizze – wypiek ciasta
  • Przygotowywanie obłożeń i sosów do pizzy

Po zakończeniu szkolenia słuchacz powinien umieć:
- dobierać surowce i półprodukty do produkcji
- dokonywać obróbki wstępnej i termicznej
- sporządzać różnego rodzaju potrawy, desery i napoje
- wykończać wyroby
- przygotowywać i formować ciasta na pizze
- przygotowywać obłożenia i sosy do pizzy


Stanowiska pracy, wycinki pracy do podjęcia po ukończonym kursie:

- pracownik małej gastronomii
- kucharz
- pizzer

Informacja o przyszłym prawdopodobnym pracodawcy:
Zakłady gastronomiczne

Po szkolenia zgodne z MEN ukończeniu kursu słuchacz otrzymuje zaświadczenie ukończenia