Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Zakład Doskonalenia Zawodowego w Rzeszowie

Kelner

Celem kursu jest teoretyczne i praktyczne przygotowanie słuchaczy do wykonywania zawodu kelnera.

W wyniku realizacji szkolenia absolwent będzie potrafił:
• przygotować salę konsumpcyjną do obsługi kelnerskiej,
• udzielać konsumentowi informacji dotyczących jadłospisu,
• przyjmować i rejestrować zamówienia konsumentów,
• pobierać potrawy i napoje z kuchni i bufetu oraz oceniać ich dekorację i estetykę,
• serwować potrawy i napoje,
• sporządzać i wykańczać potrawy w obecności konsumenta,
• posługiwać się narzędziami i przyrządami typu: tace, wózki kelnerskie do serwowania potraw itp.
• obsługiwać maszyny i urządzenia stosowane w części handlowej placówki gastronomicznej,
• zmieniać nakrycia i obrusy w obecności konsumenta,
• sprzątać ze stołów z zachowaniem odpowiedniej kolejności i warunków higienicznych,
• inkasować należności, rozliczać z pobranych potraw oraz dziennego utargu,
• obsługiwać uczestników przyjęć okolicznościowych z uwzględnieniem obowiązujących zasad nakrywania stołów, rozsadzania gości, pierwszeństwa obsługi,