Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Zakład Doskonalenia Zawodowego w Rzeszowie

Kucharz - 280 godzin. Trwa nabór.

Ilość godzin - 280 w tym 80 godzin teorii i 200 godzin zajęć praktycznych.
Szkolenie realizowane będzie 5 razy w tygodniu w cyklu po 8 godzin dziennie w godzinach 10.00 - 18.00.

Wymagania dla uczestników:

  • ukończone 18 lat
  • ukończona szkoła zawodowa lub średnia
  • zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do wykonywania zawodu

Celem szkolenia jest przygotowanie do pracy w zawodzie kucharza
Po zakończeniu szkolenia słuchacz powinien umieć:

  • dobierać surowce i półprodukty do produkcji
  • dokonywać obróbki wstępnej i termicznej
  • sporządzać różnego rodzaju potrawy, desery i napoje
  • wykańczać wyroby

Stanowiska pracy, wycinki pracy do podjęcia po ukończonym kursie:
Kucharz
Pomocnik kucharza
Pracownik małej gastronomii

Informacja o przyszłym prawdopodobnym pracodawcy:

  • placówki małej gastronomii
  • restauracje, hotele

Plan nauczania:

  • Surowce gastronomiczne
  • Maszyny i urządzenia
  • Stanowisko pracy, bhp na stanowisku
  • Obróbka wstępna surowców
  • Technika sporządzania dań podstawowych
  • Sporządzanie zup
  • Przekąski
  • Desery i napoje
  • Potrawy specjalistyczne
  • Ekspedycja wyrobów kulinarnych
  • Przygotowanie pizzy