Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Zakład Doskonalenia Zawodowego w Rzeszowie

lokal do wynajecia

Kucharz. Trwają zapisy.

Celem kursu jest teoretyczne i praktyczne przygotowanie słuchaczy do wykonywania zawodu kucharza.

W wyniku realizacji szkolenia absolwent będzie potrafił:
• przygotować stanowisko pracy zgodnie z wymogami,
• zabezpieczać surowce, półprodukty i wyroby gotowe przed zepsuciem,
• dokonywać oceny organoleptycznej i estetycznej surowców kulinarnych, półproduktów i wyrobów gotowych,
• prowadzić obróbkę wstępną surowców (ręczną, mechaniczną i termiczną),
• wykonywać różnymi technikami i metodami (zgodnie z normami surowcowymi), asortyment potraw z warzyw, owoców, grzybów, mleka i przetworów mięsnych, dziczyzny, drobiu, ryb oraz potrawy z podrobów, potrawy półmięsne i jarskie, wyroby garmażeryjne,
• przestrzegać higieny osobistej i higieny pracy,
• posługiwać się narzędziami, maszynami i urządzeniami przy przygotowywaniu potraw i napojów,
• wykonywać potrawy kuchni regionalnych i innych narodów,
• przygotowywać potrawy specjalistyczne (dietetyczne),
• przygotowywać potrawy, napoje i desery na przyjęcia okolicznościowe.