Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Zakład Doskonalenia Zawodowego w Rzeszowie

Kucharz małej gastronomi. Trwa nabór.

Celem szkolenia jest opanowanie przez uczestnika kursu podstawowych czynności niezbędnych do wykonywania zawodu kucharza małej gastronomii

Liczba godzin ; 100 h w tym 30 godzin teoretycznych oraz 70 godzin praktycznych

Tematyka szkolenia obejmuje;

-stosowania zasad bezpieczeństwa zdrowotnego żywności
-przestrzeganie przepisów sanitarno – epidemiologicznych
-stosowanie zasad prawidłowego żywienia
-obliczanie wartości odżywczej i energetycznej potraw
-dokonywanie oceny jakościowej surowców, półproduktów i gotowych potraw
-ocenianie przydatności surowców półproduktów do obróbki kulinarnej
-przeprowadzanie obróbki wstępnej i obróbki cieplnej
-sporządzanie zup, sosów i potraw różnych produktów oraz ciast , deserów i napojów
-dobieranie dodatków do różnych potraw
-obsługiwanie maszyn i urządzeń
-sporządzanie koktajli
-podejmowanie prostych działań marketingowych

Po zakończeniu kursu przeprowadzony zostanie egzamin wewnętrzny , po jego pozytywnym zaliczeniu uczestnik otrzymuje zaświadczenie i certyfikat potwierdzający nabyte umiejętności