Kurs Kelner
Cel kursu:
Celem kursu jest nabycie podstawowej wiedzy teoretycznej oraz umiejętności praktycznych niezbędnych do wykonywania zadań kelnerskich zogodnie z aktualnymi potrzebami w gastronomii.
Zagadnienia na kursie:
- wygląd i prezentacja kelnera,
- zastawa stołowa,
- bielizna stołowa - rodzaje i zastosowanie,
- dobór zastawy stołowej do menu,
- karty menu,
- ogólne zasady obsługi,
- metody obsługi,
- podawanie potraw,
- podawanie napojów zimnych i gorących bezalkoholowych,
- organizacja przyjęć okolicznościowych.
Wymagania:
- ukończone 18 lat życia,
- wykształcenie podstawowe/gimnazjalne.
Egzamin:
Kurs kończy się egzaminiem przed Komisją powołaną przez Zakład Doskonalenia w Rzeszowie. Egzamin odbywa się w formie testu. Po zakończonym kursie oraz zdanym egzaminie uczestnik kursu otrzymuje zaświadczenie ukończenia szkolenia na podstawie § 22 ust. 3 i 4 Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 19 marca 2019 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz. U. z 2019 r. poz. 652). oraz suplement
Kontakt:
OŚRODEK KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO W KROŚNIE
38-400 Krosno, ul. Mięsowicza 4
Kom.: 510-998-001 / 692-445-001
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Zapraszamy od poniedziałku do piątku w godz. od 8.00 do 16.00